Predstavenie vinárov

logo Bock


Bock pince (Villány, Maďarsko)

Vinárstvo Bock je rodinný podnik, v ktorom dedičstvo vinohradníctva a vinárstva pretrváva už celé desaťročia, ba aj storočie. Predkovia Bockovcov sa do Maďarska prisťahovali z Nemecka v 18.storočí. Rodina sa venuje vinohradníctvu a vinárstvu vo vinárskom kraji Villány od roku 1850. Láska k vínu a fortieľ jeho prípravy odvtedy prechádza z otca na syna, a vďaka tomu sa podniku darí. Rodina v roku 1958 kúpila späť pozemok, ktorý jej kedysi patril (kopec Jemmertál vo Villányi), a opäť začali pestovať hrozno a vyrábať víno. Jozef Bock je jeden z najznámejších a najpopulárnejších vinárov Villányskeho kraja. 

V roku 1997 získal Jozef Bock cenu Vinár roka. V roku 2007 mu za jeho významnú prácu vykonávanú v záujme maďarských vín a vínnej kultúry udelili vysoké štátne vyznamenanie - Rytiersky kríž Maďarska.

Za svoju popularitu vďačí predovšetkým svojim odrodám Cabernet a cuvée s cabernetovým základom, komponovaným v rustikálnom štýle. Jozef Bock začal vyrábať víno v roku 1981 a už v strede 90-tych rokov patril večne veselý vincúr medzi troch najznámejších vinárov. Ponuka vín vinárstva Bock je veľmi široká: v palete ich výrobkov nájdeme vína od veľmi serióznych viacdruhových typu Bordeaux až po veľký Merlot, ale aj každým rokom populárnejšie Rosé Box. Spoločným menovateľom týchto vín je vždy prítomný jemne animálny a rustikálny charakter. Ročná produkcia je 500 000 fliaš.

Vinárstvo obhospodaruje 70 ha vlastných viníc a ďalších 70 ha prenajatých viníc. Pestované odrody sú: 

  • Cserszegi Fűszeres, Muscat Ottonel, Sauvignon Blanc, Lipovina
  • Rizling vlašský, Rizling rýnsky, Chardonnay
  • Modrý Portugal, Frankovka modrá, Kadarka, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Pinot Noir, Syrah, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon

               

         


Víno Vdovjak (Veľká Tŕňa, Tokajská vinohradnícka oblasť, Slovensko)

Veľká Tŕňa (klik) – naše rodinné vinárstvo sa nachádza v najkrajšej tokajskej obci s bohatou históriou nepretržite spätou s vinohradnictvím a vínom. Do vývoja obce výrazne zasiahol vpád Turkov a krymských Tatárov (1566), Turci síce víno nekonzumovali, ale skoro pochopili že je to veľmi výhodný obchodný artikel. Preto rozvoj vinohradníctva podporovali a nútili miestne obyvateľstvo zakladať vinice a rozširovať pivnice. Záznam z roku 1715 potvrdzuje, že vo Veľkej Tŕni bolo 50 opustených a iba 12 obývaných domácností. Bol to aj následok morovej epidémie, ktorá v prvom desaťročí 18. stor. postihla zemplínske obce. V uvedenom zázname sa vo Veľkej Tŕni spomínajú aj vinohrady. Architektonickou dominantou Veľkje Tŕne je kostol reformovanej kresťanskej církvi, pôvodne románsky, z polovice 13. storočia a historické tokajské pivnice na hone Keska.

Vinice Víno Vdovjak sa nachádzajú na troch tokajských honoch vo Veľkej Tŕni. Sú to hony: Berecky, Fazekaš (Hrnčiarka) a Čierna hora (Fekete hegy). Vinohrady sú vysadené na južných až juhozápadných strmých svahách priamo nad obcou. Pestujeme v nich tokajské odrody Furmint, Lipovina, Muškát žltý, Na hone Čierna hora sa nájde aj pár koreňov Rizlingu vlašského.

Tokajské pivnice na hone Keska vo Veľkej Tŕni patria k najkrajším zákutiam slovenskej časti Tokaja. Na približne 3 ha sa nachádza 33 historických vstupov do tokajského podzemia, v ktorom je ukrytých asi 130 – 140 historických pivníc, z ktorých prvé boli kopané našimi predkami už v 16. storočí. Naše víno vyzrievajú v dvoch takýchto pivniciach. Stála teplota okolo 10 o C, vysoká relativná vlhkost a neustála tma, to všetko tvorí ideálne podmienky pre dohodové vyzrievanie našich vín.

Vinár vyrába také víno, akým je on sám človekom. Človek - vinár by mal byť sám sebou a snažiť sa robiť víno spôsobom, o ktorom je presvedčený, že je správny. Čerpať z poznatkov historie, zo svojich skúseností a zo skúseností generácií vinárov, ktorí dorábali víno pred ním. Moderné technologie môžu vinohradníkovi a vinárovi uľahčiť a zefektívniť prácu, ale nemali by zásadným spôsobom meniť charakter a výraz jeho vín. Našou snahou nie je vyrobiť dokonalé víno. Akákoľvek snaha o dokonalosť je cestou k nude a k uniformite. Našim cieľom je vyrobiť víno, ktoré v danom ročníku najkrajšie a najpravdivejšie odhalí krásu tokaja vo Veľkej Tŕni.

      






Vinařství Skalák (Skalka u Ježova, Česká republika-Morava)

Vinárstvo je predovšetkým zamerané na výrobu vín starších ročníkov, ponúka aj vína mladé, špeciálne – ako je bobulový výber alebo vína typu barrique. Vína starších ročníkov sú výnimočné v tom zmysle, že dlhú dobu zrejú v nerezových nádobách veľkého objemu, pričom prebieha veľmi pomalé zrenie vína. To je zásadný rozdiel oproti vínam zrejúcím v archivu vo fľašiach. Také vína dozrievajú omnoho rýchlejšie a to môže mať fatálny vplyv na ich kvalitu a životný cyklus. Proto si i starší ročníky uchovávají stále svou vitalitu, plnost a mají co říct i lidem, kteří nejsou zrovna kovanými milovníky archivních vín. Společně s těmito vlastnostmi lze ocenit sametovost, vyzrálost, harmonii a rovnováhu, kterou vám naše vína nabídnou. Málokde ochutnáte například odrůdu Müller Thurgau z roku 2006. 

      
      



  

VSTUPENKY - Objednávka/Rezervácia

Z dôvodu obmedzených kapacitných možností a predpokladaného značného záujmu Vás žiadam o potvrdenie účasti/rezerváciu vstupeniek najneskôr do 25:11.2016 (piatok). Vstupenky si môžete rezervovať 3 spôsobmi:

1. odpovedaním na mail info@vinopolis.sk s uvedením Vášho mena, počtu osôb a telefonického kontaktu
2. telefonicky na tel.čísle 0903 520413
3. objednať cez eshop <<< Objednať TU >>>

Vašu rezerváciu Vám spätne potvrdíme emailom, ktorý bude obsahovať ďalšie pokyny. 

Gourmand SK s.r.o., divízia Vinopolis 
0903 520413 
info@vinopolis.sk 


NASPÄŤ NA OCHUTNÁVKU VÍN 1.12.2016