Predstavenie vinárov

logo J&J Ostrožovič

Vinárstvo J & J Ostrožovič (Veľká Tŕňa, Slovensko)

Tokajské víno patrí k najvzácnejším slovenským vínam. Jeho história je spojená so slávnymi menami a osobnosťami. Významnou kapitolou dejín tokajských vín bolo okrem iného obdobie kniežaťa Františka Rákocziho II. Z jeho pivníc sa Tokajské víno vozilo na dvor Ľudovíta XIV. (1638-1715), ktorý tento lahodný mok ohodnotil známym výrokom VINUM REGUM - REX VINORUM, Víno kráľov - kráľ vín.
Naša firma pôsobí v tokajskej oblasti Slovenska od roku 1990. V súčasnej dobe patrí medzi najstaršie firmy vyrábajúce tokajské vína na Slovensku pod ochrannou známkou označenia pôvodu tokajské víno.

Tokajská oblasť je jedinečná svojimi geograficko-klimatickými a pôdnymi podmienkami a dáva možnosť dopestovať hrozno špičkovej kvality. Základom výroby tokajských vín sú tri odrody: Furmint, Lipovina a Muškát žltý. Zvláštnosťou tohto regiónu je tvorba tzv. cibéb, čo sú vlastne zhrozienkovatelé bobule hrozna, napadnuté ušľachtilou plesňou Botrytis cinerea.
Tieto cibéby sa oberajú spolu s hroznom a vznikajú tak tokajské vína s vyšším obsahom buketných látok, ktoré sú unikátne svojím špecifickým charakterom. V mimoriadne priaznivých rokoch s väčším množstvom vytvorených cibéb sa tieto oberajú ručne osobitne a stávajú sa základom tokajských výberových vín.
Firma J. & J. Ostrožovič spracuváva hrozno špičkovou technológiou a pri ošetrovaní vín používa preparáty na prírodnej báze. Po vyškolení sú vína uskladnené v malých dubových súdkoch v klasickej tokajskej tufovej pivnici, kde zrejú 3 - 5 rokov.
Za svoje výrobky získala firma rad ocenení na medzinárodných výstavách, roku 1998 reprezentovala Slovensko na Svetovej výstave EXPO v Portugalskom Lisabone, v roku 2000 na EXPO v Hannoveri, Tokajský výber 5 putňový r. 1995 bol v roku 2005 zaradený medzi 1000 najlepších vín sveta, v roku 2007 sme získali 1. miesto na súťaži Grand Prix Vinex Brno a v roku 2011 sme mali strieborného šampióna, Tokaj cuvée slamové víno Saturnia r. 2006 a ročníka 2007 je medzi 1000 najlepších vín sveta, bodujeme aj na maďarskej strane a to v Budapešti troma striebornými medailami v roku 2008 a 2010, v rokoch 2010 a 2011 sme získali 5 strieborných a 1 zlatú medailu v susednom Rakúsku na AWC Viene, v ďalekom Belgicku sme v roku 2011 bodovali našim známym Tokaj cuvée, slamové víno Saturnia, ročníka 2008, v krásnych Thessalonikách sme získali krásnu zlatú medailu za rok 2011, v Ostrave a Ledniciach sme zvíťazili s naším Tokaj cuvée, slamové víno Saturnia r. 2009. Za rok 2012 sa pýšime oceneniami na výstavách: Finger Lakes International Wine Competition USA – zlatá medaila za Tokaj cuvée slamové Saturnia 2009, VI Concurso Internacional de Vinhos do Brasil – jediná veľká zlatá medaila v Európe za Tokajský  výber 5 putňový r. 2004, Muvina – veľká zlatá medaila za Tokajský výber 6 putňový r. 2003, Tokajský výber 6 putňový r. 2003 – veľká zlatá medaila a titul Víno mesta Košice – Európske hlavné mesto kultúry 2013. V Argentíne v roku 2013 sme získali na výstave Vinandino striebornú medailu, v Izraeli s Tokaj cuvée slamové 2011 sme získali zlatú medailu na výstave Terravino, úspešný sme boli aj v Španieslsku na výstave Bacchus, kde sme získali zlato, vo Viedni sme získali dve zlaté medaile...
Každoročne nájdete naše vínka v Národnom salóne vín Slovenskej republiky...
Okrem uvedených tokajských vín vyrába firma J. & J. Ostrožovič široký sortiment kvalitných bielych a červených netokajských vín. Za zmienku stojí napr. Devín, Rizling vlašský, Frankovka modrá, Cabernet sauvignon.
V ponuke firmy sú aj archívne vína starších ročníkov tokajských aj ostatných vín, určené pre slávnostnejšie príležitosti. Pre HoReCa klientelu sú určené špeciálne kolekcie vín "Special Collection" a novinka „ABBREVIO“, ktoré nenájdete v žiadnej sieti hypermarketov a je určená len pre skutočných milovníkov kvalitného vínka.

 

         

 
logo Šlechtitelská stanice vinařská

Šlechtitelská stanice vinařská (Velké Pavlovice, Česká republika-Morava)

Šlechtitelská stanice bola založená 12. apríla 1901, ako „Zemská révová škôlka“. Jej cieľom bolo napomôcť moravskému vinohradníctvu, ktoré bolo zdecimované mšičkou révokazem. Prvých 20 rokov pôsobil ako správca významný vinársky buditeľ Alois Václav Horňanský.

Zo začiatku bola hlavnou úlohou výsadba a výroba podnožového materiálu révy vínnej. V prvých rokoch sa štepilo 20 – 50 tisíc kusov sadeníc, v roku 1907 to bolo už 100 000 a v 80. rokoch 20. storočia 1 200 000 kusov.
Neskôr prichádza riešenie novej šľachtiteľskej problematiky s využitím zákonitostí dedičnosti J. G. Mendela a taktiež prácou Ch. C. Andrého.
Udržovacie šľachtenie bolo zahájené v roku 1943 a od roku 1953 začína novošľachtenie. Boli začaté práce na krížení odrôd Müller Thurgau a Tramínu červeného, neskôr známom novošľachtencovi Pálava. Na ďalšom novošľachtení sa začalo intenzívne pracovať v roku 1960 s cieľom vyšľachtiť nový kultivar s intenzívnou modrou farbou.
Stanica zo začiatku svojho pôsobenia hospodárila na pozemkoch v lokalite Nadzahrady, postupne boli pozemky prikupované, alebo prenajímané a pribudli lokality Išprerky a Trkmanska.
Významne prispela Šlechtitelská stanice ku zhromaždeniu pôvodných stromov marhule odrody Velkopavlovická. Dnešné typy odrody Velkopavlovickej boli v 60. rokoch vybrané zo stromov vysádzaných ako sortiment už v roku 1925.
Šlechtitelská stanice vinařská vo Velkých Pavloviciach je v súčasnosti akciovou spoločnosťou, hospodári vo vlastných aj prenajatých viniciach, vyrábajúca víno, sprevádzajúce produkty a prevádzkujúca luxusný Vinársky penzión André uprostred vinohradov.
Vďaka významným investíciám terajších majiteľov sa nám spoločne podarilo vytvorit krásny areál, ktorý všetkým ponúkame k prežitiu netradičných zážitkov v ojedinelej atmosfére tohto malebného miesta.

         

  



Weingut Nadler (Arbestahl, Rakúsko)

Sme inovatívne rodinné vinárstvo s tradíciou, ktorá sa nachádza v srdci vinárskej oblasti Carnuntum.
Inovatívny, vzhľadom k tomu, že Robert Nadler sa prispôsobil svoje rodičovské hospodárstvo požiadavkám moderného vinohradníctva a vinárstva. Opustil svoju prácu v kancelárii, aby sa venoval pestovanie viniča, ktorým bol úplne fascinovaný. Rodinný podnik prebral a riadi v tretej generácii, od roku 1996. Rodinné vinárstvo znamená, že každý pridá svoju pomocnú ruku. Dokonca aj najviac vzdialení príbuzní vypomáhajú vo viniciach a v pivnici pravidelne.
Tradícia zaväzuje, pretože už náš dedko Johann Hanny začal z vinárstvom už koncom štyridsiatych rokov dvadsiateho storočia.


   

    

VSTUPENKY - Objednávka/Rezervácia

Z dôvodu obmedzených kapacitných možností a predpokladaného značného záujmu Vás žiadam o potvrdenie účasti/rezerváciu vstupeniek najneskôr do 12.2.2016 (piatok).
Vstupenky si môžete rezervovať odpovedaním na mail info@vinopolis.sk s uvedením Vášho mena, počtu osôb a telefonického kontaktu.
Vstupenky si môžete rezervovať aj telefonicky na tel.čísle 0903 520413.
Vstupenky si môžete objednať aj v našom eshope <<< Objednať TU >>>


NASPÄŤ NA OCHUTNÁVKU VÍN 18.2.2016