Predstavenie vinárov

logo Pivnica Tibava

Pivnica Tibava (Tibava, Slovensko)

Korene vinohradníctva v oblasti Tibavy siahajú až do 15. storočia, avšak vinohradnícka a vinárska činnosť spoločnosti PIVNICA TIBAVA s.r.o. nadviazala na tradície založené na sklonku sedemdesiatych rokov 20-teho storočia, kedy v roku 1965 založili a vybudovali vinohradnícko-vinársky závod na pestovanie spracovanie hrozna - vínnu pivnicu v Tibave.

Vzhľadom na svoje pozície - ako klimaticko-pôdne, tak v tomto prípade i politické, mala Tibava ako jedna z mála na Slovensku už v časoch normalizácie výsadu - produkovala akostné odrodové vína, ktoré sa v tom čase v Slovenskej republike bežne nevyrábali (monopolné Vinárske závody spracúvali všetko hrozno a produkovali niekoľko zmesových vín, ktoré uvádzali na trh v SR). 

Základom kvalitného vína je zdravé, kvalitné hrozno, dopestované  v našich vinohradoch.

Na výrobu a vyzrievanie vín používame nerezové nádoby vybavené  technológiou riadenej fermentácie , čo nám umožňuje vyrábať technologicky čisté vína s odrodovou charakteristikou. Vyzdvihnúť odrodový charakter jednotlivých vín nám pomáhajú aj maceračné nádoby, v ktorých podľa potreby držíme rmut pri žiadanej teplote . Kvasenie vín pod drobnohľadom našich technológov prebieha striktne reduktívne, za použitia čistých kultúr kvasiniek. Počas celého procesu výroby vína máme k dispozícii vlastné laboratórium, v ktorom dokážeme analyzovať priebeh fermentačného procesu a podľa neho zaujať individuálny prístup ku každému vínu tak, aby výsledný produkt spĺňal  naše prísne požiadavky na kvalitu  ako i očakávania  zákazníkov.



Pivnica Tibava  Pivnica Tibava  Pivnica Tibava     

   

logo Weinwurms

Weinwurms (Dobermannsdorf, Weinviertel, Rakúsko)

Cieľom vinárstva je vyrábať víta typické aj raritné. Už dedo Anton Weinwurm vedel, že Dobermannsdorf, nachádzajúci sa na východe vinárskej oblasti Weinviertel, má vynikajúcu polohu. A jeho vnuk, Georg Weinwurm, to dnes dokazuje - ponúka celú paletu vín, ktoré môže ponúknuť iba niekoľko vinárstiev. Jedným z týchto vín je napríklad skutočne veľmi vzácny Roter Muskateller, ktorá dozrieva na najvyššom bode viničnej trate Ried Schilling. Typickou odrodou oblasti Weinviertel je Veltlínske zelené. A pretože Weinwurmovci vedia nájsť rozmanitosť aj v tom tradičnom a typickom, ponúka vína tejto odrody hneď v troch druhoch.
V . rokoch 
 storočia vysadil mlynár Anton Weinwurm vo svojom prvom vinohrade odrodu Zweigeltrebe. Týmto počinom položil základný kameň rozmanitosti červených vín, ktorými je vinárstvo známe dodnes. V súčastnosti vinárstvo obhospodaruje 25 hektárov viníc, na ktorých zreje Rizling vlašský, Veltlínske zelené, Chardonnay, Rulandské biele, Muškát Ottonel, vzácny Roter Muskateller, Rivaner, Zweigeltrebe, Modrý Portugal, Merlot a Syrah.
V roku 2001 sa stal pivničným majstrom a majiteľom viníc Georg Weinwurm. Jedným z jeho cieľov bolo zamerať sa na vzácne odrody. Weinviertel je najrozmanitejšou poľnohospodárskou oblasťou v Rakúsku a samozrejme taktiež najrozmanitejšou v pestovaní vína. Preto sa vedľa klasických odrôd ako Veltlínske zelené rozhodol Georg Weinwurm zasadiť taktiež Roter Muskateller, Rivaner a Syrah. Po absolutoriu na poľnohospodársko-ekonomickej škole zbieral skúsenosti u renomovaných rakúskych vinárov. Túžbu po výrobe rozmanitých vín si ale priviezol z Austrálie, kde bol na polročnej praxi u Andrew Peaceho, jedného z najväčších odborníkov. Kombinácia získaných skúseností postupne utvárala jeho smerovanie  a vykryštalizovala do filozofie, ktorú Georg Weiwurm ako certifikovaný pivničný majster razí dodnes: pracovať v súlade s prírodou a vďaka príznačnému terroiru ponúkať to najlepšie z Weinviertelu. Množstvo ocenení doma a v zahraničí už jeho poctivú prácu potvrdilo.
Východ Weinviertelu je silno ovplyvnený veľmi teplým a suchým panónskym podnebím. Veľké množstvo sprašovej a štrkovej pôdy vyžaduje taktiež ílovitú pôdu, ktorá udržuje vodu. Takouto ideálnou kombináciou sa môžu pochváliť všetky významné viničné trate. Viničná trať Kugelberg sa nachádza na južnom svahu, kombinujúcom štrkovú pôdu v hlbších vrstvách, ktorá dobre prepúšťa vzduch, a sprašovú a ílovitú pôdu vo vyšších vrstvách. Sprašová pôda dodáva Veltlínu tak typickú ovocnú a korenistú chuť. Susediaca Ried Schilling je odkrytá trať zvažujúca sa k juhu. Tu je veľmi teplo, čo pôsobí blahodárne predovšetkým na Veltlínske zelené, rulandské a červené vína. Priľahlý pás lesa spôsobuje chladné noci, ktoré oneskorujú zrenie bobúľ. Tým je zaručené, že zrejú dostatočne dlho, a nie sú zbytočne prezreté a ťažké, čím je dosiahnutý prizodzene krásny buket. Zárukou je aj včasný zber. Rozličné vrstvy hnedozeme, ílovité a sprašové pôdy umožňujú vypestovať celú škálu odrôd so zachovaním ich prirodzenej komplexnosti.

 


Die Weinwurms    Die Weinwurms   Die Weinwurms


VSTUPENKY - Objednávka/Rezervácia

Z dôvodu obmedzených kapacitných možností Vás žiadame o rezerváciu vstupeniek najneskôr do 9.8.2017 (streda). Vstupenky si môžete rezervovať 3 spôsobmi:

1. odpovedaním na mail info@vinopolis.sk s uvedením Vášho mena, počtu osôb a telefonického kontaktu
2. telefonicky na tel.čísle 0903 520413
3. objednať cez eshop <<< Objednať TU >>>

Vašu rezerváciu Vám spätne potvrdíme emailom, ktorý bude obsahovať ďalšie pokyny. 

Gourmand SK s.r.o.
0903 520413 
info@vinopolis.sk 


NASPÄŤ NA OCHUTNÁVKU VÍN 10.8.2017