Rodinné vinárstvo Magula (Suchá nad Parnou, Slovensko)
Tradícia nášho rodinného vinárstva MAGULA siaha až do roku 1931. Víno robíme s láskou a dôkladnosťou,výlučne z hrozna dopestovaného vo vlastných vinohradoch. Hrozno spracúvame tradičným spôsobom v krásnej kamennej pivnici na romantickom vŕšku uprostred našich vinohradov. Pri tvorbe vína sa riadime filozofiou "menej je viac" a snažíme sa robiť víno čo najprirodzenejšie a s využitím čo najmenšieho množstva čo najšetrnejších technologických postupov. Vďaka tomuto prístupu majú naše vína prirodzený odrodový charakter a zároveň odzrkadľujú jedinečný terroir Ružovej a Vlčej doliny. Vinice v Suchej nad Parnou, po stáročia dávajúce zrod skvelým vínam, boli zvečnené aj v slávnom románe Františka Hečka, Červené víno. Suchovský terroir je charakteristický hlbokými sprašami s vysokým obsahom vápnika a minerálov a zároveň mimoriadne veľkým počtom slnečných dní a malým množstvom zrážok - ideálne podmienky na vznik veľkých vín!
V našej pivnici nájdete v súčasnosti Frankovku modrú, Modrý Portugal, Veltlínske zelené a Rizling vlašský. V najbližšom období k nim pribudnú Dunaj, Hron, Rosa a Pinot noir, ako aj Tramín červený a Devín z novovysádzaných vinohradov. V súčasnosti ročne vytvoríme cca 8 000 fliaš, našim cieľom je postupne získať do 12 ha vinohradov a stabilizovať produkciu na úrovni okolo 50 000 fliaš.
Novodobá história nášho vinárstva sa začala písať v roku 2007, keď sme na zreštituovanej pradedovej vinici vysadili nový vinohrad Frankovky modrej. Na jar 2013 sme so skvelým vínom z tohto mladého vinohradu z ročníka 2011 získali prvé významné ocenenia - zlatú medailu na Concours Mondial de Bruxelles, zlatú medailu na Medzinárodnom festivale Frankovky modrej a titul šampióna červených vín na súťaži Vinum Superbum.
Weingut Christian Temer (Gols, Rakúsko)
Vinohrady rodiny Temer ležia na slnečnej strane okraja Neziderského jazera v oblasti Burgenland v juhovýchodnej časti Rakúska, ktorá je preslávená produkciou červeného vína. Tam, kde je klíma i na jeseň veľmi teplá a kde stepné jazero príjemne zvlhčuje vzduch, rastie najlepšie víno v kraji. Na okraji národního parku, který spadá pod ochranu UNESCO, sbírá rodina Temer rok co rok několik tun vynikajících hroznů. V starých klenbových pivniciach leží tento tekutý poklad v ušľachtilých barikových sudoch a čaká na plnenie do fliaš.
Samotné meno sa vyskytuje v Golse iba raz a aj kvalita vína sa silne odlišuje od miestnej konkurencie. Rodinný vinársky podnik zbiera pravidelne ocenenia a v záležitostiach predaja sa tento mladý podnik taktiež výborne presadzuje. Na medzinárodných výstavách se představují prémiová vína, uzavírají se smlouvy po celém světě a v mezičase víno putuje do všemožných koutu planety. „Nejsme sice největší vinařský podnik, ale mezinárodně co se týká kvality, se nám daří držet krok", říká Ing. Christian Temer.
Vinárstvo Santa Ema (Izaga, Chile)
V roku 1917 odišiel Pedro Pavone-Voglino z rodného Talianska až do Chille. Tento odchod mu umožnil spoznať krásu a jedinečnosť spomínaného regiónu. V roku 1931 sa rozhodol na základe tamojšej prírody a kvality pôdy pre produkciu vína. V jeho práci pokračoval aj jeho syn, neskôr tiež so svojou ženou a deťmi.
Brazília bola prvým miestom kde sa začalo víno exportovať. Dnes je hlavný vývoz zameraný do USA. Santa Ema vyhrala mnoho ocenení a medailí a dostala doporučenie v prestížnych medzinárodných vinárskych časopisoch. Taktiež sa dostala medzi top 20 svetových značiek, ohodnotená bola za svetové vinárstvo. Najdôležitejšie však pre ňu je fakt, že zákazníci si vážia prácu všetkých troch generácií.