Biele víno je obľúbený druh vína, ktorý sa vyrába z bielych alebo svetlých odrôd hrozna. Na rozdiel od červeného vína, ktoré sa fermentuje so šupkami, biele víno sa fermentuje bez nich, čo mu dáva svetlejšiu farbu a ľahšiu chuť. Existuje mnoho rôznych štýlov bieleho vína, od suchých po sladké, a každé má svoje špecifické charakteristiky. Biele v...
Biele víno je obľúbený druh vína, ktorý sa vyrába z bielych alebo svetlých odrôd hrozna. Na rozdiel od červeného vína, ktoré sa fermentuje so šupkami, biele víno sa fermentuje bez nich, čo mu dáva svetlejšiu farbu a ľahšiu chuť. Existuje mnoho rôznych štýlov bieleho vína, od suchých po sladké, a každé má svoje špecifické charakteristiky. Biele víno predstavuje 45% zo spotreby všetkých druhov vín na svete. Biele víno sa podáva pri teplote 11-13 stupňov celzia. Najrozšírenejšie odrody na Slovensku sú: Rizling vlašský, Rizling rýnsky, Veltlínske zelené, Rulandské biele, Rulandské šedé, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Tramín červený a ďalšie.
Víno je svetložltej farby so zlatistými odleskami. Vo vôni prevládajú citrusy s tónmi petroleja, byliniek až sena a prašnosti. Chuť je svieža, nazretá, sprevádzaná tónmi typického petroleje, ranných marhúľ a egreša so šťavnatou a slanou perzistenciou.Viac informácií nájdete nižšie.
Víno svetložltej farby so zelenožltými odleskami. Aróma žltého ovocia, mandariniek a žltého melónu je sprevádzaná ľahkým dotykom maslového oriešku. V chuti sa prelína ľahká korenistosť s čerstvým mangom a medom.Viac informácií nájdete nižšie.
Harmonické víno zlatožltej farby s kvetnatým buketom sprevádzané vôňou dozrievajúcich lieskových orieškov. Výborná kombinácia vína a pečenej husacej pečienky alebo kačice. Podávame pri teplote 10 – 12°C.
Elegantné víno zelenožltej farby, s bohato rozvinutou vôňou tropického ovocia. Odporúčame k výrazným paštétam, mäkkým syrom s bielou plesňou, k bažantovi a k zeleninovým jedlám.Podávame pri teplote 11 – 12 °C.
Harmonické víno svetložltej farby. Chuť je plná, korenistá, s harmonickým charakterom žltého tropického ovocia a citrusovými tónmi vyvážených kyselín. Vo vôni prevažujú základné tóny tropického ovocia a broskýň, sekundárne tóny exotického korenia doplnené jazmínovou vôňou a bieleho čaju.
Vynikajúca odroda slovenského pôvodu, ktorá poteší každého milovníka vín z aromatických odrôd. Podmaní si vás zlatožltou farbou s korenistou-medovou chuťou a nádychom prezretého grepu. Vekom jeho kvalita narastá. Vynikajúci nápoj, ktorým poctíte svojich priateľov.
Víno svetlozlatej farby a kvetinovo-ovocnej vône. Chuť je svieža, vyvážená, harmonická s jemnými tónmi pomarančovej kôry, medu a štipky bieleho korenia.
Ocenenia: AWC Vienna 2024 – strieborná medailaOdporúčanieObjednávajte prosím vína v počte fliaš (3/6/9/12/18,24,...). Uľahčuje nám to efektívne a bezpečné balenie a znižuje riziko rozbitia pri preprave.
Ocenenia: AWC Vienna 2023 – strieborná medailaOdporúčanieObjednávajte prosím vína v počte fliaš (3/6/9/12/18,24,...). Uľahčuje nám to efektívne a bezpečné balenie a znižuje riziko rozbitia pri preprave.
Ocenenia: AWC Vienna 2023 – strieborná medaila
Organoleptická analýza : Farba: bledo-žltá so zelenkavým odtieňom. Vôňa: má intenzívnu arómu, kde nachádzame jablko, dulu. Je doplnená odtieňmi suchých tráv až žltého melóna. Chuť: ovocná a veľmi svieža, plná a perzistentná. Víno je svieže a vyvoláva príjemný pocit na podnebí.Podáva sa k studeným misám, rybám, morským špecialitám a šalátom pri teplote...
Pôvod : Pravdepodobne pochádza zo stredného východu, z Libanonu, kde sa nazýva Meroue alebo Obaideh. Pestuje sa hlavne v Burgundskej oblasti Francúzka. Bol rozšírený spolu s odrodou Rulandské Biele. Víno z odrody Chardonnay je korenisté, veľmi plné s elegantnými kyselinami a hlavne je vhodné k ďalšiemu vyzrievaniu vo fľaši.Viac informácií nájdete nižšie.