Biele víno je obľúbený druh vína, ktorý sa vyrába z bielych alebo svetlých odrôd hrozna. Na rozdiel od červeného vína, ktoré sa fermentuje so šupkami, biele víno sa fermentuje bez nich, čo mu dáva svetlejšiu farbu a ľahšiu chuť. Existuje mnoho rôznych štýlov bieleho vína, od suchých po sladké, a každé má svoje špecifické charakteristiky. Biele v...
Biele víno je obľúbený druh vína, ktorý sa vyrába z bielych alebo svetlých odrôd hrozna. Na rozdiel od červeného vína, ktoré sa fermentuje so šupkami, biele víno sa fermentuje bez nich, čo mu dáva svetlejšiu farbu a ľahšiu chuť. Existuje mnoho rôznych štýlov bieleho vína, od suchých po sladké, a každé má svoje špecifické charakteristiky. Biele víno predstavuje 45% zo spotreby všetkých druhov vín na svete. Biele víno sa podáva pri teplote 11-13 stupňov celzia. Najrozšírenejšie odrody na Slovensku sú: Rizling vlašský, Rizling rýnsky, Veltlínske zelené, Rulandské biele, Rulandské šedé, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Tramín červený a ďalšie.
Farba vína je zlatá. Vôňa je ovocná, tóny tropického ovocia sa snúbia s citrusmi a vôňou zrelých broskýň. Chuť je plná s jemný prírodný zvyškový cukor. Svieža kyselina nabáda na ďalší dúšok tohto lahodného vína.
Ocenenia: Prague Wine Trophy 2022 – zlatá medailaOdporúčanieObjednávajte prosím vína v počte fliaš (3/6/9/12/18,24,...). Uľahčuje nám to efektívne a bezpečné balenie a znižuje riziko rozbitia pri preprave.
Náš Rizling Rýnsky je niečím iný.Jeho chuť dokáže osloviť aj ľudí, ktorí preferujú vo víne jemnejšie kyseliny. Pri nízkej teplote okolo 8°C je z neho svieže víno plné ovocných tónov s jemnou kyselinkou. Na pozadí je cítiť limetku, no chuť dotvára medovo lipová sladkosť, ktorá po prehltnutí doznieva v ústach. Viac informácií o víne nájdete nižšie.
Pinot Blanc, po slovensky Rulandské biele je našou vínnou stálicou. Pôvodne pochádza z Francúzska a pestovalo sa už v 14. storočí v Alsasku. Šľachtiteľ Christianom Oberlin v 19. storočí spopularizoval túto skvelú muštovú odrodu. V súčasnosti je to jedno z najobľúbenejších bielych vín. Viac informácií o víne nájdete nižšie.
Víno Muškát moravský je svetložltej farby s jemnou, nevtieravou muškátovou aromatikou a dotykom zeleného čaju. Krásna harmónia kyselín a ľahkosť viničnej broskyne.
Toto víno odporúčame podávať pri teplote od 10°C do 12°C. Víno je výborné k zelenine a syrom, ktoré môžete ochutnať aj v kombinácií s džemom. Hodí sa taktiež k bravčovému na šťave, prípadne ku klasickým vyprážaným rezňom so zemiakovo cibuľovým šalátom.
Víno zelenožltej farby s nevtieravým aromatickým prejavom zrelej broskyne s minerálno-kvetinovým podtónom.Chuť je šťavnatá s typickým korenisto-pikantným prejavom a jemnou horko-mandľovou dochuťou.Viac informácií nájdete nižšie.
Extraktivní víno sytější slámově žluté barvy se zlatými odlesky. Víno má bohatou vůni s výrazně květinovým podtónem. Plná ovocná chuť s dotekem přezrálých meruněk a pomerančové kůry se vrstevnatě prolíná s tóny sladkého koření. V delší dochuti dominuje sušené ovoce s jemnou minerální linkou na patře.